Materiale de instruire

Elementele multimedia - 1
Elementele multimedia, bine realizate si bine organizate contextual, reprezinta alaturi de text un instrument cu adevarat eficient în instruirea lucratorilor din punct de vedere al Securitatii si Sanatatii în Munca.
Fara îndoiala, prezentarea multimedia, în acceptiunea sa obisnuita are rolul de a explica sau completa un text si face trimitere directa la textul ce urmeaza a fi decriptat (din instruire) si implicit la clasa sociala, categoria de vârsta, nivelul intelectual, meseria, etc. din care face parte receptorul (lucratorul). În functie de tipul de relatie ce se stabileste între elementele multimedia si text, acestea pot relua informatiile din text, transpunând în plan vizual, auditiv o descriere a elementelor din cadrul textului din instruire, sau pot aduce completari, deschizând acele „porti ale imaginarului, subconstientului”.

Elementele multimedia din prezentari/instruiri, asociate textului reprezenta de fapt o trambulina prin care cunoasterea, imaginarul, perceptia pornesc într-o interpretare a realului, trecând prin filtrul creativitatii, pentru a transmite receptorului final (lucratorul) notiuni preponderent practice.
Strânsa legatura dintre text si elementele multimedia, precum si tipurile de relatie stabilite între ele, ne permit delimitarea a patru tipuri de astfel de elemente. Primul tip clarifica textul, facând apel adesea la registrul narativ pentru transpunerea evenimentelor principale. A doua categorie include elementul multimedia care, pentru a fi perceput si înteles, necesita completari din partea textului, caci anumite idei si concepte sunt simbolizate. În urmatoarea categorie elementul multimedia si textul se pot completa reciproc, umplând acele goluri, tocmai prin introducerea unor elemente straine celuilalt, iar din ultima categorie face parte elementul multimedia cu caracter banal datorita transpunerii exacte a elementelor si actiunilor din text, fara a adauga nimic spectaculos.

Elementele multimedia - 2
Constientizând rolul practic al elementelor multimedia din materialele de instruire destinate în primul rând lucratorilor din prima linie, prin dublarea în imagini, filmule?e, animatii, etc., a particularitatilor, riscurilor, procedurilor, se creeaza modele/exemple pozitive si negative (gen asa da, asa nu), dar se si transmit informatii utile în dezvoltarea cunostintelor lucratorului despre procedurile sigure de lucru sau regulilor si conduitelor de urmat. Elementele multimedia destinate instruirilor de Securitate si Sanatate în Munca prezinta anumite forme de specificitate, prezentate si analizate astfel: imaginea este clara si expresiva, elementele sunt bogate în detalii si informatii, personajele si elementele protagoniste ale unei scene sunt cunoscute, cadrul în care se desfasoara actiunea este lizibila, iar descrierea actiunii personajelor se face prin gesturi, mimica si expresivitate. Astfel instruirea progreseaza din imagine în imagine, iar ordinea succesiunii acestora este ireversibila, realizând o logica clara asociata impactului vizual. Datorita prezentarii degajate a mesajului si a receptarii facile, materialele de instruire în domeniul SSM bazate pe elemente multimedia sunt deosebit de importante potentialul lor fiind din pacate exploatat doar în mica masura.

Elaborarea unui material de instruire, este rezultatul colaborarii din domenii diferite – securitatea si sanatatea în munca e de o parte si arta plastica, fotografica, muzicala, design, informatica, etc. pe de alta parte. Acestea comunica între ele prin intermediul propriilor mijloace – cuvântul, imaginea, animatia, substratul sonor si necesita din partea realizatorului gândire creativa si talentul de a manevra si combina cunostintele si tehnicile enumerate mai sus cu cele din domeniul securitatii si sanatatii în munca.

Elementele multimedia - 3
Alaturi de priceperea autorului este necesara si o implicare activa a receptorului pentru întelegerea mesajului, elementul multimedia având rolul de a îmbogati textul cu noi sensuri vizuale si auditive.
Veridicitatea acestor materiale de instruire este sustinuta de text si de elemente multimedia inserate, acestea din urma având capacitatea de a introduce actiunea si implicit receptorul în atmosfera unei situatii anume, concrete oferind totodata informatii utile si documentate.
Corelarea elementelor multimedia cu textul ramâne un domeniu de maxima actualitate aflata într-o continua schimbare, o forma complexa de instruire, cunoastere si comunicare interumana, atât din perspectiva specialistului în domeniul SSM cât si din cea a lucratorului din prima linie – practic beneficiarul final al acestor materiale.
Prin elemente multimedia se înteleg: poze, desene grafice sau liniare, caricaturi, animatii, filme, muzica, efecte sonore. Acestea se pot realiza „de la zero” sau copia, prelua, din diferite alte materiale sau surse. Internetul reprezinta o inepuizabila astfel de sursa de asemenea elemente multimedia. În general aceste materiale de instruire se fac pe calculator astfel realizatorul lor trebuie sa cunoasca cel putin urmatoarele programe: Microsoft Word, Power Point, programe de editat poze, programe de montaj, taiat, convertit filme si muzica. De asemenea pentru vizionarea pe calculator trebuiesc instalate codec-uri si playere, iar ca alte utilitare as aminti diverse convertoare, Acrobat Reader, arhivatoare/dezarhivatoare… si pe lânga toate acestea multa, multa rabdare.

Contact

Pentru informatii suplimentare despre ofertele noastre ne puteti contacta direct la datele de mai jos.

Formular Contact

Daca doriti sa comandati serviciile noastre va recomandam sa completati formularul de pe pagina de Contact

Formular Contact