Elementele multimedia din prezentari/instruiri, asociate textului reprezenta de fapt o trambulina prin care cunoasterea, imaginarul, perceptia pornesc într-o interpretare a realului, trecând prin filtrul creativitatii, pentru a transmite receptorului final (lucratorul) notiuni preponderent practice.
Strânsa legatura dintre text si elementele multimedia, precum si tipurile de relatie stabilite între ele, ne permit delimitarea a patru tipuri de astfel de elemente. Primul tip clarifica textul, facând apel adesea la registrul narativ pentru transpunerea evenimentelor principale. A doua categorie include elementul multimedia care, pentru a fi perceput si înteles, necesita completari din partea textului, caci anumite idei si concepte sunt simbolizate. În urmatoarea categorie elementul multimedia si textul se pot completa reciproc, umplând acele goluri, tocmai prin introducerea unor elemente straine celuilalt, iar din ultima categorie face parte elementul multimedia cu caracter banal datorita transpunerii exacte a elementelor si actiunilor din text, fara a adauga nimic spectaculos.
Elaborarea unui material de instruire, este rezultatul colaborarii din domenii diferite – securitatea si sanatatea în munca e de o parte si arta plastica, fotografica, muzicala, design, informatica, etc. pe de alta parte. Acestea comunica între ele prin intermediul propriilor mijloace – cuvântul, imaginea, animatia, substratul sonor si necesita din partea realizatorului gândire creativa si talentul de a manevra si combina cunostintele si tehnicile enumerate mai sus cu cele din domeniul securitatii si sanatatii în munca.